Yönlendirmeler
Geçtiğimiz hafta sonu Sahur için yaptığım 3 çeşit açma-çörekleri sizlerle paylaşacağım. Ama ondan önce eşimin favorilerinden olan sucuklu şehriye çorbasınının tarifini vereceğim. Eğer iftarda çorba kalmışsa kahvaltıdan önce o çorbayı ısıtıp içeriz. Ardından mutlaka kahvaltı yaparız. Genelde sahura kadar uyumadığım için börek, çörek, Haşhaşlı ekmek (tarifi çok yakında) bişi vs. şeyler hazırlarım ve sıcak sıcak afiyetle yeriz. O saate kadar uyumadığım için olacak iştahım çok acık oluyor maşallah:)) Allah`tan kilo olarak henüz dönmediler. Neyse ben en iyisi bizim evde Sahurda genelde neler yenir onları tarifleriyle paylaşayım…
1- SUCUKULU ŞEHRİYE ÇORBASI
Hazırlanışı: 9-10 tane sucuk dilimini minik minik doğrayın. 2-3 kaşık sıvı yağda şehriyeleri pembeleşinceye kedar kavurun. Üzerine minik doğradığınız sucukları döküp 1-2 dakika daha kavurun. üzerine 2 tane rendelenmiş domatesi katıp yine 2-3 dakika kavurup Çorbanın sıcak suyunu dökün ve kısık ateşte çorbanızı pişirin. Pişen çorbeyı nane ve limon ile servis yapın…
2- AÇMA-ÇÖREK
Aynı hamurdan 3 çeşit açma yaptım. Aslında daha da çeşit çıkar bu hamurdan çünkü çok amaclı kullanabileceğimiz bir hamur bu. Şimdi sadece hamurun tarifni vereceğim iç malzemeleri tamamen sizin zevkinize kalmış…
Malzemeler:
-
1 su bardağı ılık su,
-
yarım su bardağı süt,
-
yarım su bardağı yoğurt,
-
yarım su bardağı sıvı yağ,
-
1 tane yumurta,
-
1 paket kuru maya (tek kullanımlık paketlerden),
-
1 tatlı kaşığı tuz,
-
1 tatlı kaşığı şeker,
-
Arası için 100 gr. yumuşak margarin.
Hazırlanışı:
Yumurtanın sarısını ayırın ve diğer bütün malzemelerden yumuşak hamur yapın ve hamur 2 katı olana kadar mayalayın. Hamurdan limon büyüklüğünde bezeler koparın ve 1 çay kaşığı yumuşak margarin yardımı ile tatlı tabağı boyutunda açıp rulo yapın. Ruloyu hafif kıvırın ve biraz esnetip simit şeklini verin yağlanmış tepsiye sıralayın.
(bu sadelisi)
Sadelisinde olduğu gibi yine hamuru aynı şekilde acın. Bu seferde üzerine beyaz beynir serpin ve rulo yapıp dikkatlice hamuru düğüm yapın. (Bu da peynirli poğaça yada çörek)
Hamurdan yine limon büyüklüğünde parçalar koparın fakat bu kez yağ kullanmadan elinizle yada merdane ile açın ve üzerine haşhaş ezmesi, şeker ( damak zevkinize göre), sıvı yağ sürün ve yine rulo yapıp hafıf esnetin. Gül böreği şeklinde sardıktan sonra tepsiye koyun.
Bütün çöreklerin üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürüp 15- 20 dakika daha tepside mayalanmasını bekledikten sonra 190 dercelik firinda pişirin…
3-KAHVALTILIK…
Ewet arkadaşlar son olarakta kahvaltılılar var. Domates, peynir, zeytin, salatalık, kaymak, bal, haşlanmış yumurta ve 1 çaydanlık çayla 🙂 Sahurumuzu tamamladık.
Yapılan Yorumlar (8) Yorumları Gizle
tarifleriniz çok güzel yenilerini bekliyoruz
her hafta yeni bir tarif ekliyorum artık. Ana sayfayı tıkladığınız da son 5 tarifi görebilirsiniz.. ilginiz için teşekkür ederim..
tariflerinizi uzun zamandır takip ediyorum gerçekten çok basarılı ellerinize saglık bugun açma tarifinizi denicem becerebilirim insallah selamlar
esra hanım tariflerimi beğenmenize ve deneyecek olmanıza çok sevindim. Tarifi harfiyen uygularsanız memnun kalacağınızı düşünüyorum. her zaman beklerım siteme..
emelcim benim yaptığım tarifler yani poğça ve açma olarak hiç güzel olmuyor nedense ya çok kuru oluyor
Benim tarifimle mi yapmıştınız acaba.. Mayalı hamurun kuru olmaması ve puf puf olması için iyi mayalanması ve uygun sıcaklıkta pişmesi gerekiyor. sonun neden kaynaklandığını bilemiyorum ama öncelikle kullandığınız mayanın kalıtesine bakın daha sonrada ıyı mayalanmasına dıkka edın derım. Sorunları bana daha detaylı yazarsanız yardımcı olmaya çalısırım.
TARİFLERİNİZ VE USLUBUNUZ ÇOK GÜZEL TEŞEKKÜRLER
Çok teşekkürler Münevver hanım. Her zaman beklerim 🙂